Máte rádi kuřata?

Pokud se vás ptám, máte-li rádi kuřata, pak už vám nejspíše došlo, že tím nemám na mysli, máte-li rádi onu drobnou drůbež, která pípá v drůbežárnách a kvůli které není někdy na venkově kam šlápnout. Ano, mám tím dotazem na mysli, zda rádi taková kuřata konzumujete. A pokud jste odpověděli, že ano, pak je možná na místě položit vám i další dotaz, a sice víte-li, jak udit kuřata, abyste si na nich co nejvíce pochutnali. Protože jsou mezi námi logicky jak ti, kdo přicházejí až v obchodě k hotovému, tak i ti, kteří nedají dopustit nad vlastní zpracování. Jsme přece národem všeumělů, kteří jsou zvyklí udělat si nejednou všechno sami. A pokud mezi ně patříte i vy, a i vy byste si chtěli takové uzení vyzkoušet, je dobré, poradíte-li se se zkušenějšími.

Udit neznamená pověsit do komína

Jak vám již asi došlo, neznamená uzení takového kuřete jenom jeho umístění do prostoru zaplněného kouřem. To by možná stačilo našim prapředkům, kteří neměli moc na výběr a ochotně tedy zblajznuli cokoliv, dnes už se ale musí takové kuře i ochutit, a k jeho uzení také nelze použít jen tak ledajaké dřevo. A pochopitelně je třeba dodržovat i teplotu, i délku takového zpracování, aby byl výsledek dokonalý. Protože nezvládáte-li to, jděte si nějaké kuře radši koupit hotové.